Genel Bilgiler
Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinasyon Merkezi
Koordinatörlüğü amacı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından koordine
edilen ve Kalkınma Başkanlığı ile birlikte eşgüdüm halinde yürütülen
"Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve
İhtisaslaşması" programı
kapsamında, Tarım ve Hayvancılık alanlarında pilot üniversite ilan edilen Siirt
Üniversitenin, ilgili alanlarda ihtisaslaşması sürecine ilişkin yasal
mevzuattaki gereklilikleri yerine getirmek, bu yöndeki çalışmaları koordine
etmek, raporlamak ve bu faaliyetleriyle bölgesel kalkınmaya katkıda
bulunmaktır.
Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, bölgede tarım ve hayvancılık sektörlerinin
gelişimini teşvik etmek, bu alanlarda uzmanlaşmayı desteklemek, verimliliği
artırmak ve sektördeki sorunları çözmek amacıyla oluşturan bir bütünleşik
yapıya sahiptir. Tarım ve hayvancılıkta
farklılaşmaya dayalı bu program kapsamında Siirt üniversitesi öncülüğünde Siirt
fıstığı yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin artırılması, küçükbaş yerli hayvan
ırklarının geliştirilmesi, et ile süt veriminin arttırılması, hayvan sağlığının
korunması ve tarımsal ürünlerin sanayiye kazandırılması amaçları doğrultusunda Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşama Koordinatörlüğünün
başlıca hedefleri;
- 1. Siirt fıstığı verimini
artırmak, ürün kalitesini iyileştirmek ve bu sektördeki çiftçilere destek
sağlama,
- 2. Siirt fıstığı üretimini ve pazarlamasını teşvik ederek
çiftçilere ekonomik fayda sağlamayı ve verimliliği artırarak, çiftçi
gelirlerinin yükseltilmesi,
- 3. Siirt fıstığı üzerinde yapılan araştırmaları
desteklemek ve bu araştırmaların üreticiye etkili bir şekilde aktarılmasını
sağlama,
- 4. Çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutarak,
çiftçilere organik tarım uygulamaları gibi sürdürülebilir tarım pratiklerini
benimsetme,
- 5. Sürdürülebilir bir şekilde küçükbaş hayvan
yetiştiriciliğini yapmalarını desteklemek,
- 6. Daha dayanıklı ve verimli hayvanların yetiştirilmesini
gerçekleştirme,
- 7. Küçükbaş hayvanlarda yaygın olan hastalıklara karşı
önlemler almayı ve hastalıkların kontrol altına alınması,
- 8. Yerel hayvansal ürünlerin sanayiye kazandırılması,
- 9. Çiftçilere gerek Siirt
fıstığı yetiştiriciliğinde önemli olan gübreleme, sulama ve bitki koruma gibi
konularda eğitimler sağlama,
- 10. Ayrıca küçükbaş hayvan yetiştiriciliği
konularında bakım, besleme, üreme ve hastalık kontrolü konularında eğitimler verme,
- 11. Arı yetiştiriciliğine
önem verilerek bölgede bal üretimini artırmak,
- 12. Arı sağlığının
iyileştirmek,
- 13. Bal dışından arı
ürünlerini iyileştirmek,
- 14. Arıcılık altyapısını geliştirmek,
- 15. Bitkisel atık ve yan ürünleri değerlendirilmek,
- 16. Söz konusu program, bölgesel ekonominin güçlenmesine kapsamında,
yerel bitkisel ürünlerin sanayiye kazandırılması, tesislerin kurulması veya
işletmelerin desteklenmesi gibi adımlarla ekonomik kalkınmayı hedeflemekte ve
- 17. Üretilen tarım ve hayvansal ürünlerinin daha geniş
pazarlara ulaştırılması için pazarlama stratejileri geliştirerek bölgesel
markalaşma sağlamak olarak belirlenmiştir.
Dr. Öğr. Üyesi HALİL DİLMEN
Güncelleme : 27.02.2024 15:08:32