Genel Bilgiler

Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü amacı; Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından koordine edilen ve Kalkınma Başkanlığı ile birlikte eşgüdüm halinde yürütülen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması"  programı kapsamında, Tarım ve Hayvancılık alanlarında pilot üniversite ilan edilen Siirt Üniversitenin, ilgili alanlarda ihtisaslaşması sürecine ilişkin yasal mevzuattaki gereklilikleri yerine getirmek, bu yöndeki çalışmaları koordine etmek, raporlamak ve bu faaliyetleriyle bölgesel kalkınmaya katkıda bulunmaktır.

Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, bölgede tarım ve hayvancılık sektörlerinin gelişimini teşvik etmek, bu alanlarda uzmanlaşmayı desteklemek, verimliliği artırmak ve sektördeki sorunları çözmek amacıyla oluşturan bir bütünleşik yapıya sahiptir.  Tarım ve hayvancılıkta farklılaşmaya dayalı bu program kapsamında Siirt üniversitesi öncülüğünde Siirt fıstığı yetiştiriciliğinde verim ve kalitenin artırılması, küçükbaş yerli hayvan ırklarının geliştirilmesi, et ile süt veriminin arttırılması, hayvan sağlığının korunması ve tarımsal ürünlerin sanayiye kazandırılması amaçları doğrultusunda Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşama Koordinatörlüğünün başlıca hedefleri;

  • 1.     Siirt fıstığı verimini artırmak, ürün kalitesini iyileştirmek ve bu sektördeki çiftçilere destek sağlama,
  • 2.     Siirt fıstığı üretimini ve pazarlamasını teşvik ederek çiftçilere ekonomik fayda sağlamayı ve verimliliği artırarak, çiftçi gelirlerinin yükseltilmesi,
  • 3.     Siirt fıstığı üzerinde yapılan araştırmaları desteklemek ve bu araştırmaların üreticiye etkili bir şekilde aktarılmasını sağlama,
  • 4.     Çevresel sürdürülebilirliği ön planda tutarak, çiftçilere organik tarım uygulamaları gibi sürdürülebilir tarım pratiklerini benimsetme,
  • 5.     Sürdürülebilir bir şekilde küçükbaş hayvan yetiştiriciliğini yapmalarını desteklemek,
  • 6.     Daha dayanıklı ve verimli hayvanların yetiştirilmesini gerçekleştirme,
  • 7.     Küçükbaş hayvanlarda yaygın olan hastalıklara karşı önlemler almayı ve hastalıkların kontrol altına alınması,
  • 8.     Yerel hayvansal ürünlerin sanayiye kazandırılması,
  • 9.     Çiftçilere gerek Siirt fıstığı yetiştiriciliğinde önemli olan gübreleme, sulama ve bitki koruma gibi konularda eğitimler sağlama,
  • 10.  Ayrıca küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konularında bakım, besleme, üreme ve hastalık kontrolü konularında eğitimler verme,
  • 11.  Arı yetiştiriciliğine önem verilerek bölgede bal üretimini artırmak,
  • 12.  Arı sağlığının iyileştirmek,
  • 13.  Bal dışından arı ürünlerini iyileştirmek,
  • 14.  Arıcılık altyapısını geliştirmek,
  • 15.  Bitkisel atık ve yan ürünleri değerlendirilmek,
  • 16.  Söz konusu program, bölgesel ekonominin güçlenmesine kapsamında, yerel bitkisel ürünlerin sanayiye kazandırılması, tesislerin kurulması veya işletmelerin desteklenmesi gibi adımlarla ekonomik kalkınmayı hedeflemekte ve
  • 17.  Üretilen tarım ve hayvansal ürünlerinin daha geniş pazarlara ulaştırılması için pazarlama stratejileri geliştirerek bölgesel markalaşma sağlamak olarak belirlenmiştir.

Dr. Öğr. Üyesi HALİL DİLMEN
Güncelleme : 27.02.2024 15:08:32