Üniversitemizde “II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” Düzenlendi

Üniversitemizde “II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” Düzenlendi

Üniversitemiz Ziraat Fakültesi ve Dicle Kalkınma Ajansı işbirliğinde ve Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’nin destekleriyle, “Cumhuriyetin 100.yılında II. Uluslararası Siirt Fıstık Çalıştayı” düzenlendi. 


Çalıştayda akademisyenler, araştırmacılar, kurum ve sanayi temsilcileri bir araya gelerek sürdürülebilir fıstık üretimi ile ilgili sorunları gündeme alındı. Bugüne kadar yapılan çalışmalar ve deneyimler paylaşılarak mevcut durum değerlendirildi. İki gün süren çalıştayda ilk gün davetli konuşmacılar tarafından sunum ve masa toplantıları yapıldı; ikinci gün ise teknik gezi düzenlendi.


Çalıştayın ilk gün programı, Siirt Fıstık Üreticileri Birliği Başkanı Şuayip Aslan, Siirt İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Seven, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Çetin Karademir, DİKA Genel Sekreter Vekili Dr. Murat Katı, Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak ve Siirt Vali Yardımcısı Adulhamit Mutlu tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.


Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak yaptığı konuşmada, fıstığın Siirt ili için özel bir anlamı ve önemi olduğunu vurgulayarak “İlimiz, ‘Siirt Fıstığı’ ismi ile özdeşleşmiş olup, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılmaktadır. İlimizde tarla tarımına elverişli olmayan, engebeli ve eğimli alanlarda bile Siirt Fıstığı üretimi yapılmakta ve ekonomiye kazanç sağlamaktadır. Yaklaşık 10-15 yıllık bir zahmetten sonra üreticinin yüzünü güldüren Siirt Fıstığı ilimizin en önemli tarımsal ürünlerinden ve geçim kaynaklarından biridir. Son verilere göre Türkiye fıstık üretiminde Siirt ilimiz,  Şanlıurfa ve Gaziantep’ten sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Davetimizi kabul ederek çalıştayımıza teşrif eden konuşmacılarımıza, dinleyici olarak meslektaşlarımıza, sektör paydaşlarına ve çalıştayımıza destek veren DİKA’ya ve özellikle Corteva Türkiye Tarım A.Ş.’ye şahsım ve düzenleme kurulu adına teşekkür ederim. Çalıştayın ilimize, Üniversitemize, fıstık yetiştiricilerimize ve bütün katılımcılara faydalı olmasını dilerim.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak konuşmasının ardından konuşmacılara plaket ve katılım belgelerini takdim etti.


Çalıştay’ın birinci oturumuna Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol Ak başkanlık etti. Çalıştay’ın bu oturumunda West Attica Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Georgios Zakynthinos tarafından “Antepfıstığında Yapay Tozlanmasının İklim Değişikliğine Bağlı Tozlayıcı Asenkronizasyonuna Uyarlanması” konusu ve İran Fıstık Araştırma Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Hokmabadi tarafından “İranda Antepfıstığı Bakımı” konuları sunuldu.


Öğle arasının ardından Çalıştay’ın ikinci oturumuna Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İzzet Açar başkanlık etti. Çalıştayın bu oturumunda: Prof. Dr. Bekir Erol Ak tarafından “Dünyada ve Türkiye'de Antepfıstığındaki Son Gelişmeler”, Prof. Dr. İzzet Açar tarafından “Fıstıkta Tozlanma Döllenme ve Meyve Tutumu”, Doç. Dr. Cevdet Kaplan tarafından “Siirt Fıstığında Zararlı Böcekler ve Mücadelesi”, Doç. Dr. Mehmet Hadi Aydın tarafından “Antepfıstığında kök, kökboğazı çürüklüğü ve solgunluğa neden olan toprak patojenleri”, Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı tarafından “Antepfıstığında Yetiştirme Teknikleri”, Dr. Öğr. Üyesi Nevzat Aslan tarafından “Antepfıstığında hassas tarım uygulamaları” hakkında bilgiler aktarıldı.


Çalıştay’ın üçüncü oturumunda ise “Proje Fikri Geliştirme” oturumu gerçekleştirildi. Oturumun moderatörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Halit Seyfettin Atlı ile DİKA Siirt Bölge Koordinatörü Murat Katı üstlendi. Oturum sonunda Siirt Fıstığında mevcut durum ve sorunlar değerlendirilerek proje önerileri geliştirildi.


Oturumların ardından çalıştay raporu hazırlandı.


Çalıştay’ın ikinci gününde; Siirt Fıstık Üreticileri Başkanı rehberliğinde örnek bahçeler gezildi, Avrupa Birliği ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliği ile hayata geçirilen Siirt Fıstığı İşleme Tesisi A.Ş. Fistalora’ya teknik gezi düzenlenerek davetli misafirlere ve öğrencilere işletme tanıtımı yapıldı. Ardından Siirt İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü destekleriyle katılan mihmandar eşliğinde Ulu Cami ve Hazreti İsmail Fakirullah Türbesi ziyaret edilerek Işık Hadisesi hakkında bilgi verildi. Teknik ve turistik amaçlı yapılan gezinin sonunda yapılacak sonraki çalıştay için iyi dilek  temennilerde bulunuldu.

Dr. Öğr. Üyesi HALİL DİLMEN / 2848
Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü
30.4.2024