1. Ulusal Siirt Arıcılık ve Arı Sağlığı Çalıştayı
Üniversitemiz Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARIMER) ve Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) iş birliğiyle arıcılık sektörünün mevcut durumunu tespit etmek, araştırmacılar ve sektör profesyonelleri arasında bilgi alışverişini teşvik etmek ve bu alandaki akademik çalışmaları desteklemek amacıyla “1. Ulusal Siirt Arıcılık ve Arı Sağlığı Çalıştayı” düzenlendi.
Siirt Üniversitesi (SİÜ) Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Siirt Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Demirhan, DİKA Siirt Koordinatörü Kadir Öz, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi, Siirt Arıcılar birliği başkanı, arıcılık sektöründe faaliyet gösteren firma temsilcileri, arı yetiştiricileri ve akademisyen ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması çerçevesinde, arıcılık sektörüne yönelik stratejik gelişmelerin ve politikaların şekillendirilmesinde rol alan bilimsel çalışmaların önemini vurguladı. Çalıştayın sektördeki güncel araştırmaların ve yeniliklerin paylaşıldığı bir platform olarak da işlev göreceğinden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Siirt ili için arıcılık faaliyetinin önemini ve Pervari balının diğer ballardan ayırt edici özelliklerine değinerek, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak SİÜ ARIMER binasının inşaatına başlandığını belirtti. Çalıştayın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni edip, emeği geçenlere teşekkür etti.
Çalıştay 3 oturumda gerçekleşti;
1. Oturum: Bal Arısı Sağlığı, Türkiye’de Yerli Bal Arısı Kaynakları ve Islah Çalışmaları, Ana Arılarda Kaliteyi Etkileyen Yetiştirme Faktörleri ve Kalite Kontrol Parametreleri, Yılların Tecrübesiyle Arıcılık: Akademik Perspektifler ve Pratik Uygulamalar
2. Oturum: Arı Beslemesinde Protein'in Önemi, Siirt İli Florası ve Arıcılık Potansiyeli, Apiturizm ve Siirt İli Potansiyeli, Siirt İlinde Bulunan Arıcılık İşletmelerinde Nosemosisin PCR ile Belirlenmesi, Siirt İlindeki Bal Arısı Kovanlarında Varroa Destructor Paraziti ve Deforme Kanat Virüsünün Durumu, Türkiye'nin Koloni Sayısı ile Koloni Başına Düşen Bal ve Balmumu Üretimi Bakımından Değerlendirilmesi
3. Oturum: Proje Fikri Geliştirme Oturumu ve Çalıştay Değerlendirmesi ve Sonuç Raporu ve kapanış
Dr. Öğr. Üyesi HALİL DİLMEN / 2848
Tarım ve Hayvancılık İhtisaslaşma Koordinasyon Merkezi Koordinatörlüğü
30.4.2024