iversitemiz Veteriner Fakültesi öncülüğünde, uluslararası katılımla düzenlenen “2. Ulusal Siirt Keçi Çalıştayı” gerçekleştirildi.
Çalıştayda keçi yetiştiriciliği, bakım, besleme, hastalıklardan korunma ve tedavi, uygun damızlık seçimi, suni tohumlama ve embriyo nakli, hastalıklara genetik direnç ve Siirt ili mera durumu konularında uzman akademisyenler tarafından yetiştiricilere, öğrencilere ve konuya ilgili katılımcılara sunumlar yapıldı.
Üniversitemizin Mühendislik Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen çalıştaya Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemiz üst yönetimi, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, Üniversitemizin bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması çerçevesinde ihtisas alanlarımızdan olan hayvancılık konusunda Üniversite olarak yapılan çalışmalara dikkat çekti. Bu çerçevede Türkiye’de ilk ve tek olma özelliği taşıyan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin Üniversitemiz ve bölge için önemine değindi. Bu merkezde bulunan ve sadece Türkiye’de bulunan üç ırktan ve bu ırkın Üniversitemiz ve bölge için önemini vurguladı. Keçi yetiştiriciliği ıslahı ve genel olarak hayvancılığın bölge için taşıdığı stratejik önemi açıklayan Rektörümüz Prof. Dr. Nihat Şındak, bu tür etkinliklerin bilgi paylaşımını artırarak, sektörün daha sürdürülebilir ve verimli hale gelmesine katkı sağlayacağını ifade etti.
Çalıştayda, Siirt İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İlbaş, Siirt İl Tarım ve Orman Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Ergün Demirhan, Üniversitemiz Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da çalıştayın ana teması üzerine konuşmalarını yaptılar.
Açılış konuşmalarının ardından iki gün süren çalıştayın birinci gün oturumlarına geçildi.
İki oturumda gerçekleştirilen çalıştayın birinci oturumunda, keçilerde yaygın olarak görülen viral hastalıklar ve koruyucu hekimlik, keçilerde üremenin denetlenmesi, suni tohumlama ve embriyo nakilleri konularında sunumlar yapıldı.
Çalıştayın ikinci oturumunda, Irak’tan katılan bir akademisyen tarafından “Irak’ta Koyun ve Keçilerde Sarcocystis Türlerinin Moleküler Tanımlanması” konusunda bilgi paylaşıldı. Yurt içinden katılan araştırmacılar tarafından ise keçi yetiştirmede temel ilkeler ve damızlık seçimi, keçilerde paratüberkülozise karşı genetik dirençli yetiştiricilik, “Keçi Beslemesine Güncel Yaklaşımlar” (Şirvan örneği) konularında sunumlar gerçekleştirildi.
Çalıştayın ikinci gününde:
• Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi
• Hayvan Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi
• Küçük ve Büyükbaş Hayvan Uygulama ve Araştırma Merkezine teknik gezi düzenlendi.